Boeddha’s en klankschalen
Klankschalen uit Nepal
Men ziet mooi gevormde schalen in verschillende maten en van verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld brons en messing. Door ze aan te slaan of er aan te wrijven, brengen ze prachtige klanken voort, die bijvoorbeeld bij meditaties, klanktherapie en bij klankmassage gebruikt kunnen worden.
Als je de klankschalen op de juiste manier aanslaat, zorgen ze voor een geweldige sfeer van rust en spiritualiteit. Door hun boven- en ondertonen kunnen ze blokkades wegnemen en innerlijke rust geven. Het is een instrument dat in geen enkel spiritueel huis zou mogen ontbreken.
U legt de klankschaal op de vlakke kant van uw linkerhand. U neemt de stok die erbij hoort en u slaat de buitenste rand aan met deze stok. Als u de de intensiteit van de boven- en ondertonen wilt bewerkstelligen, laat u de stok langzaam om de rand cirkelen.
Boeddha’s
Boeddhabeelden worden gewaardeerd vanwege de helderheid en lichtheid die ze uitstralen. Het ongeluk en de ellende van de reële wereld worden door deze vriendelijke tegenstelling overwonnen en maken plaats voor een aards paradijs van gelukzaligheid.
Boeddha en het kind Jezus ontmoeten elkaar in de Krippana
De levens en werken van deze beide grote persoonlijkheden uit de wereldgeschiedenis worden vaak met elkaar vergeleken, ook vandaag nog. Millennia na hun bestaan, oefenen ze beiden nog een aantrekkingskracht uit, waarvan miljoenen mensen op de wereldbol nog dagelijks in de ban zijn. Hun levens en hun onderricht waren echter zeer verschillend van elkaar. Maar wat de twee verbindt, is hun denkwijze, waarin ze streven naar een vreedzame en geweldloze samenleving, die gebaseerd is op onthouding en op respect voor alle levende wezens en hun verlangen naar de eeuwigheid en naar verlichting.
Gautama Boeddha zegt: ”Ik ben geboren en naar deze wereld komen als koning van de waarheid en ter verlichting van de wereld” (Tcher Rol Pa, Histoire du Buddha Sakya Mouni, 1868)
En Jezus Christus zeg: ”Ik ben geboren en naar de wereld gekomen, om voor de waarheid op te komen ” (Johannes 18,37)
Zowel Jezus al Boeddha hebben een bijzondere uitstraling, die mystici en geleerden proberen te verklaren en te beschrijven. De beste kunstenaars van de wereld bewijzen hen al eeuwenlang een eer met bijna volmaakte kunstwerken.
De ArsKrippana heeft in een tijdelijke tentoonstelling hedendaagse kunstwerken uit Nepal getoond, die ook deze perfectie naderden.
Al eeuwenlang heeft zich in Nepal een bijzondere en tegenwoordig nog bestaande ambachtskunst gevestigd. Bij gebrek aan bodemschatten en vruchtbare grond, hebben de inheemse Newari in het dal van Kathmandu zich tot ware meesters in het vervaardigen van religieuze bronsplastieken ontwikkeld. Hun kunstwerken werden ook over de grenzen heen in Tibet, India, Bhutan en aan het hof van de Chinese keizer zeer gewaardeerd. Deze bronsplastieken zijn hulpmiddelen om Boeddha’s, Bodhisattwas’s en boeddhistische beschermgoden visueel weer te geven. De kunstzinnige perfectie weerspiegelt de goddelijke uitstraling.
Ook tegenwoordig nog worden in Nepal boeddhistische beelden van een zeer hoge kwaliteit vervaardigd. . Over de hele wereld is er een grote vraag naar deze werken van praktiserende boeddhisten, kunstliefhebbers en verzamelaars. Veel mensen reizen vandaag de dag naar dit kleine land in het Himalaya gebergte, om zelf deze kunstwerken, die ook vandaag nog in het alledaagse leven te zien zijn, in boeddhistische en hindoeïstische tempels, of gewoon op straat, op binnenpleinen en in gebedsruimtes, zelf te beleven en te bewonderen. De beste kunstenaars genieten in dit land nog altijd een zeer hoog aanzien.
Samen met de familie Rosenberger uit Plochingen bij Stuttgart, de met hun firma ‘Faszination Nepal’ bekend is om hun kwalitatief hoogwaardige handwerk uit Nepal, heeft de ArsKRIPPANA deze tijdelijke tentoonstelling samengesteld. De scheppingskracht van van een aantal van de beste hedendaagse Nepalese kunstenaars wordt hier getoond. De objecten in de tentoonstelling worden in drie talen toegelicht en door een speciaal verlichtingssysteem worden de verfijningen van deze meesterwerken zichtbaar gemaakt voor de toeschouwers.